Univerzális rendszerpanel az Ubuntu Linux rendszeren

Az Ubuntu Linux rendszerre áttért felhasználók tapasztalhatják, hogy - amennyiben a Gnome felületnél maradtak - a windows rendszereknél megszokott start-menü elnevezésű indítópanel itt egészen másképp - logikusan kategóriákra bontva - van kialakítva. Ha van olyan, aki mindezek ellenére nem tud mégsem hozzászokni a használatához, próbálja ki az alábbi lehetőséget.

1.) Letöltés és telepítés

Töltsük le a következő csomagot és duplán rákattintva telepítsük is fel azt:

ubuntu-system-panel-2.01.deb

2.) Indítás és használat

Sikeres telepítést követően kattintsunk a Gnome panel egyik tetszőleges üres területén jobb egérgombbal és válasszuk a Hozzáadás a panelhez... lehetőséget. A megjelenő listában válasszuk ki az Ubuntu System Panel 2.0 feliratú sort és nyomjuk meg a Hozzáadás gombot.

Ezt követően a kiválasztott helyen megjelenik egy kis ikon - Gnome logo - és mellette az USP2 felirat, ezt a későbbiek során bármikor szabadon arrébb tehetjük, ahol jobban kézre esik - ehhez kattintsunk rá jobb egérgombbal, válasszuk az Áthelyezés feliratú lehetőséget és az egér elmozdításával helyezzük át a számunkra megfelelő területre. Kattintsunk rá bal egérgombbal és ismerkedjünk meg az új rendszerpanellel.

A rendszerpanel alaphelyzetben 3 oszlopra lesz bontva, ahol a bal oldali oszlopban a felhasználónevünket és néhány rendszer információt, valamint a rendszer kezelésére vonatkozó lehetőségeket - programok telepítése, vezérlőközpont, rendszerfigyelő, képernyő zárolása, pihentető mód és kilépés - találunk.

A középső oszlop felső részén a rendszerre már telepített alkalmazások (Applications) és az elérhető beállító eszközök (Settings) listáját találjuk kategóriákba rendszerezve. Az alsó részen pedig a kedvenc alkalmazásaink listáját, ahová egyszerűen húzzuk be a felső listából az alkalmazások közül azokat, amelyeket a leggyakrabban használunk.

A jobb oldali oszlop felső részén a legutóbb megnyitott dokumentumaink listáját (Recent) találjuk, amelyet a Törlés gomb megnyomásával üríthetünk is.

A rendszerpanel mindhárom oszlop alatti legalsó sorában egy keresőmezőt találunk, ahová begépelve a középső oszlopban található listát fogja szűkíteni, megkönnyítve ezzel a listában történő keresést.

Ha valaki ezentúl szeretné a Gnome panel alapértelmezett menüpontjait - Alkalmazások, Helyek, Rendszer - erre az új rendszerpanelre cserélni, egyszerűen kattintson rá jobb egérgombbal az Alkalmazások feliratra és válassza az Eltávolítás a panelról feliratú lehetőséget - amely később egyszerűen visszavonható. Az USP2 feliratú gombot pedig helyezze át arra a területre.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.